Thursday, February 24, 2011

Китай приготував Google по-комуністичному

Уряд Китаю боїться давати свободу своєму інтернету і слідом за твітером черга дійшла і до пошуковика. Тепер доступ до «непотрібної та шкідливої» інформації (з точки зору системи) стане ще більш обмеженим.
web censura in china
Нова державна пошукова система має скласти конкуренцію лідеру ринку пошуку в Китаї - Baidu. Власниками пошуковика є компанія China Mobile і державне агентство новин Xinhua.

Характеристика пошукової системи

Panguso.com дозволить користувачам шукати новини, інтернет сайти, картинки, відео- і аудіофайли, повідомляє Xinhua. Користувачі мобільних телефонів зможуть шукати за допомогою Panguso і відсилати результати пошуку з PC на телефон за допомогою SMS. Це, як на мене, дійсно крута фішка яка змогла вийти лише в симбіозі GSM-компанії та пошуковика. Тим більше, що телефон в Китаї мають майже всі, а от комп'ютер з інтернетом - ні.

Партнерство між Xinhua і China Mobile було вперше анонсовано влітку минулого року. Роль Xinhua - інформаційна підтримка та надання нового контенту, в той час як China Mobile забезпечує пошукові технології і сумісність з мобільними пристроями.

Панахида по китайському Гуглу

На думку аналітиків, Panguso зможе зайняти звільнену нішу Google, який пішов з ринку Китаю, а раніше займав другу позицію після лідера Baidu. Google видавав при ранжуванні ресурси, які висвітлюють різні точки зору, в тому числі ті, які критикують владу в Китаї та комунізм загалом. Тому на китайський Google регулярно здійснували хакерські ddos-атаки та блокування, що призвели до припинення його роботи в "піднебесній".

rip chinise google

Повний контроль над медіа-простором

Panguso.com є повністю підконтрольним комуністичній владі і ретельно фільтрує політично забарвлені результати пошуку, висвітлюючи тільки офіційну точку зору уряду Китаю.

0 comments:

Post a Comment