Sunday, April 10, 2011

ФСБ і смертний вирок для Gmail, Hotmail та Skype

Анонімності в інтернеті стає все менше. І те, що задумувалося як віртуальний вільний світ, зараз поступово перетворюється в он-лайн систему контролю над рабами. Ці всі процеси починаються з тоталітарних країн. Раніше, я вже писав про Китай, про їхній правильний гугл та політкоректний твітер. Черга дійшла до Росії - ФСБ пропонує заборонити російським користувачам доступ до Skype, Gmail і Hotmail. «Чекісти» наполягають, що ці веб-сервіси загрожують національній безпеці: спецслужби не можуть оперативно отримати доступ до інформації їх користувачів :)

За словами кегебістів, правоохоронні органи не можуть оперативно встановлювати контроль за зашифрованими повідомленнями цих сервісів, а це активно використовується учасниками діючих в Росії екстремістських та інших організацій.

Бажання ФСБ закрити Skype багато хто пов'язує з тим, що розмови по ньому неможливо прослухати, як і неможливо визначити місцезнаходження користувача. Саме тому багато бізнесменів воліють спілкуватися тільки через Skype.

Боротися з Skype активно намагаються також у Китаї. Так, влада КНР періодично погрожує зробити для китайських користувачів неможливим використання Skype. З 2007 року китайські інтернет-користувачі, які намагаються завантажити Skype, автоматично перенаправляються на сайт, де можна завантажити китайську версію, у яку вбудований фільтр текстових повідомлень. Крім того,  за допомогою такого генно-модифікованого скайпу влада може зберігати повідомлення і дані про їх відправників, включаючи IP-адреси.

Такі от справи, друзі :( Надіюся, що це ярмо на нас не накинуть.

3 comments:

  1. Мені здається,що це глобальний процес так як влада та спецслужби любої країни прагнуть знати все що діється довкола них щоб мати змогу маніпулювати фактами та людьми. І що далі тим більше маємо фактів на лице і це не дивно.

    ReplyDelete
  2. @Юрко Блогер
    не дуже то вдається маніпулювати, нічого у них не вийде :)

    ReplyDelete
  3. @Андрій Івахненко
    Та потроху виходить. Наприклад, після того як естонці продали Скайп Білу Гейтсу, то це не тільки початок глюків в інтернет телефонії. Майкрософт зобов'язався поділитися з фсб частиною вихідних кодів, які відповідають за шифрування.

    ReplyDelete