Tuesday, January 11, 2011

Що таке абузостійкий хостинг (bulletproof hosting) та з чим його їдять

Часто в Інтернеті ми зустрічаємо такі терміни, як абузостійкий хостинг (російською - абузоустойчивый/абузостойкий хостинг та bulletproof hosting на англійській). Що ж це таке і навіщо? Сеошники та, загалом, люди, компетентні в ІТ справах, повинні це знати. Тож сьогодні буде маленький SEO лікбез.

Що таке абузостійкий хостинг?

Абузостійкий хостинг (від англ. abuse - скарга) – це віртуальний хостинг (або виділений сервер - "dedicated server"), господарі якого не реагують на скарги від правовласників та інших зацікавлених осіб у видаленні сайту розташованого на цьому хостингу.


Іноді цей термін вживається і в інших варіаціях: BulletProof або bulk-friendly hosting та абузоустойчивый чи абузостойкий хостинг. На західних SEO форумах найчастіше пишуть BulletProof (з англ. куленепробивний) хостинг. Він призначений для ресурсів із забороненим вмістом, для сайтів, які порушують існуючі закони і поширюють заборонені матеріали.

Наприклад, якщо ви рекламуєте свій сайт в Інтернет всіма можливими способами, в тому числі і масовими розсилками по форумах, гостьових..., то вам необхідний спеціальний хостинг, тому що сайт, що знаходиться на звичайному, не абузостійкому, неминуче буде закритим. І відбудеться це досить швидко.

Щоб ваш хостер не закрив ваш сайт через скарги на спам, чи інші порушення правил, то необхідно потурбуватися про абузостійкий хостинг.

За статистикою найбільше число BulletProof серверів знаходиться в Китаї, Південній Америці, Малайзії, Росії та інших країнах, де законодавство дозволяє їх тримати.

Ще є поняття анонімний хостинг. Воно означає, що адміністрація хостингу при реєстрації не вимагає надання особистої інформації або хоча б не перевіряє її достовірність.

Кому потрібен bulletproof hosting?

Абузостійкий хостинг потрібний тим, хто зазвичай навмисно порушує права людей чи організацій, розміщуючи у себе на сайті заборонені законом або піратські матеріали. Простіше кажучи, ці веб майстри викликають на себе купу проблем і скарг, а господарі bulletproof хостингу обіцяють і гарантують ніколи не відключати акаунт внаслідок скарг або будь-яких інших дій з боку третіх осіб.

Тобто, абузостійкий хостинг потрібен особам, які порушують чинне законодавство.

Що ж розміщують на абузостійкому хостингу?

Зазвичай на bulletproof хостингу розміщуються такі типи ресурсів:
  • сайти, де основний трафік припадає на спам;
  • спам-скрипти, що генерують цей трафік;
  • онлайн-казино;
  • порно (adult) сайти;
  • варез-сайти (warez), що порушують авторські права;
  • дорвеї (дори);
  • хакерські ресурси (spyware, botnets, exploits);
  • skam, phishing і все що пов'язане із взломом банківських рахунків;
  • pharma (аптеки, інтернет-магазини із ліками);
  • портали крайніх політичних течій із закликами до повалення влади;
  • ресурси, що пропагують дискримінацію за расовою, етнічною чи релігійною ознакою;
  • опозиційні сайти в країнах з обмеженою свободою слова.
Простий приклад. Чи стане опозиція до влади будь-якої країни тримати свій сайт в цій же країні? Сумнівно. Адже його можуть фізично видалити. Знайти причину – це вже інша справа. А от якщо сервер буде в іншій країні, то це вже складніше.

Скільки коштує абузостійкий хостинг?

Такий хостинг зазвичай коштує в 10 і більше разів дорожче звичайного хостингу. Адже bulletproof хостинг як ви зрозуміли зазвичай розташований в країнах де не знають мови сайту. Наприклад, сайт російською мовою, а хостинг знаходиться в Китаї. Спробуйте написати в їх поліцію чи куди ще російською :)

Де можна купити абузостійкий хостинг?

Сьогодні bulletproof хостинг пропонує вже досить багато компаній, але в основному більшість послуг надаються приватними особами. Тому такі речі зазвичай  розшукуються через Google за запитами: абузостійкий хостинг, абузоустойчивый хостинг, абузостойкий хостинг, bulletproof hosting, bulk-friendly hosting.

Однак і тут не все так гладко як здається. В Інтернеті є маса шахраїв, які пропонують послуги "абузостійкого хостингу", надаючи при цьому звичайний хостинг, який блокується при першій же скарзі. Так що будьте обережні та ретельно вивчайте відгуки користувачів.

0 comments:

Post a Comment