Friday, February 18, 2011

Qwiki.com - web3.0 симбіоз пошукової системи та енциклопедії

Пошук - це одна найпопулярніших дій в інтернеті. Кожен день, люди роблять мільйони запитів в пошукових системах і на звичайних сайтах, намагаючись знайти потрібну інформацію серед величезної кількості даних. Один з найпопулярніших пошуковиків Google, з'явився на світ понад 10 років тому, але наскільки сильно змінилася форма представлення результатів?

Зараз, як і раніше, після введення пошукового запиту користувач отримує список сайтів, які містять інформацію, яка відповідає заданим критеріям. А нова пошукова система Qwiki.com ставить за мету зміну самого формату пошуку, який буде давати результати у вигляді комплексної мультимедійної розповіді. Замість того, щоб дати користувачеві список посилань та їх опис, Qwiki створює інтерактивну видачу, до якої об'єднує текст, озвучений системою, відео з YouTube та енциклопедичні дані з Вікіпедії.

Амбіції нового пошуковика

Нова пошукова система планує змінити правила гри пошукового ринку і стати серйозним конкурентом. Засновниками Qwiki є Даг Імбрюс і Луїс Монієр, які стояли за розробкою ранньої версії пошукової платформи AltaVista. Фінансування проекту здійснюється Едуардо Саверіном, який також входить до складу власників Facebook, а також Джаведом Карімом (YouTube) і Прадепом Сіндху (Juniper network), які вклали в розвиток Qwiki $ 8 мільйонів.


Як працює Qwiki?

Суть Qwiki проста - сервіс збирає інформацію за запитом з відкритих джерел (Wikipedia, Google, Fotopedia, YouTube), і видає її користувачу в інтерактивному вигляді, як презентацію. Фактично, Qwiki – це не просто нова пошукова система, а й мультимедійна вікіпедія яка передає користувачеві інформацію в інтерактивному вигляді, а саме вона читає тексти і паралельно показує графічну інформацію по темі.

На головній сторінці Qwiki є форма для запиту. Результати пошуку відображаються в режимі реального часу під панеллю (на основі технології Ajax).

Як приклад пошукаємо інформацію про Карпати. Система поки що працює тільки англійською мовою. При введені запиту «karpaty» виводить інформацію про футбольний клуб, вводимо «carpathian»:



Після вибору ви поринаєте в цікаву інтерактивну презентацію. Текст озвучується жіночим приємним голосом, що супроводжується субтитрами. У процесі викладу фактів ви можете спостерігати за сюжетно-тематичними картинками, картами Google Maps і різними роликами. Під час перегляду можна клікнути на будь-яке зображення, поставивши презентацію на паузу і придивитися до зображення. Для кожної статті наводиться список схожих тем і ключових осіб. Наприклад, якщо було задано пошук по якійсь людині, сервіс спробує знайти його соціальні зв'язки.

На головній сторінці Qwiki так само представлені посилання для переходу до популярних рубрик і тем. Наприклад, можна бачити посилання в такі рубрики як актори, міста, пам'ятники, чудеса природи та ін.

Qwiki застосовує елементи вірусного маркетингу: крім того, що можна поділитися роликом з друзями з допомогою е-мейлу або твітера, ви також можете згенерувати код для блогу. Що я і зробив :)

Переваги Qwiki:

  1. ефектна подача матеріалу;
  2. інформація береться з декількох джерел;
  3. інформація легко сприймається;
  4. інформація озвучена диктором (з субтитрами);
  5. можливість доповнювати, редагувати матеріали;
  6. «соціальні» функції (можливість розшарити презентацію, надіслати другу чи вставити собі на сайт);

Недоліки Qwiki:

  1. На даному етапі сервіс працює тільки з англійською мовою;
  2. Невелика кількість тем для презентацій, хоча вони постійно збільшуються;
  3. Поверховість, розважальна спрямованість матеріалів.
  4. Формат презентації - був перевагою, він же є і недоліком, тому що не завжди доречний;

Висновки

На закінчення хотілося б сказати, що безумовно Qwiki дає орієнтир на те як повинна виглядати енциклопедія майбутнього. Набираючи будь-який запит ви заглядаєте у це майбутнє. Чи може сервіс вже сьогодні замінити Вікіпедію і Гугл? Звичайно, ні (не даремно сервіс поки знаходиться на стадії альфа-тестування)! Але у подібної технології є дуже хороші перспективи (сьогодні вона поки сирувата) і можна не сумніватися в тому, що з часом такого роду енциклопедіями (можливо це буде Qwiki) буде щодня користуватися кожен з нас і отримувати від цього масу задоволення!

1 comment:

  1. Так, дійсно цікава ідея! додати ще голосове керування і вийде пошукова система майбутнього, що недавно можна було побачити в фантастичних фільмах)))

    ReplyDelete