Monday, January 31, 2011

Фільм "Соціальна мережа" (The Social Network). Опис, рецензія, нагороди

Соціальні мережі змінили сучасний світ. Вони заснували його своїми нитками, проникли навіть в глухі закутки нашої планети. І, цілком закономірно, що світове кіно не стало винятком. Картина Девіда Фінчера "Соціальна мережа" (The Social Network) на церемонії вручення престижних кіно премій "Золотий глобус" удостоєна 4 нагород. Він визнаний кращим фільмом-драмою року, Фінчер названий кращим режисером, а також картина отримала "Золоті глобуси" за найкращі сценарій і саундтрек.

The Social Network

Про що ж фільм?
«Соціальна мережа» (англ. The Social Network) - художній фільм Девіда Фінчера про створення найпопулярнішої в світі соціальної мережі Facebook. Сценарій Аарона Соркіна заснований на книзі Бена Мезріча «Мільярдери мимоволі: альтернативна історія створення Facebook» (2009).

Реліз фільму в США відбувся 1 жовтня 2010 року, і протягом перших двох тижнів картина лідирувала в національному прокаті. На екрани кінотеатрів пострадянського простору фільм вийшов 28 жовтня. При бюджеті в $ 50 млн касові збори фільму до кінця 2010 року наблизилися до 200 млн.

Знятий цей фільм, як я вже згадував, за сценарієм Аарона Соркіна, що базується на романі Бена Мезріха. Ні сам Марк Цукерберг, ні будь-які його партнери або співробітники Facebook не брали ніякої участі у створенні книги, сценарію і фільму. Також вони не дають ніяких коментарів з приводу фільму. Хіба що сам Марк пару раз в інтерв'ю заявляв, що картина має до нього дуже мало відношення, а мотивації, які Фінчер виставляє у фільмі, висмоктані з пальця.

Сюжет фільму
Простий єврейський хлопчина Марк Цукерберг (Джессі Айзенберг) навчається в Гарварді і мріє бути прийнятим в один з гарвардських елітних клубів, хоча шансів на це у нього досить мало. Також він довго і досить безуспішно клеїть ефектну дівчину Еріку Олбрайт (Руні Мара), яка врешті-решт рве з ним відносини.

Засмучений Цукерберг напивається, приходить у гуртожиток і там у своєму блозі на LiveJournal пише всяку гидоту про Еріку. А потім йому приходить в голову думка зробити сайт, на якому б студенти могли порівнювати і оцінювати фотографії різних студенток. Марк пише скрипти, які тягнуть зображення із закритих джерел, після чого тут же створює і запускає сайт з голосуванням.

Реакція на цю розвагу перевершила всі очікування Цукерберга. За принципом вірусного маркетингу посилання миттєво поширилося по університету, після чого комп'ютерна мережа Гарварду впала через навантаження. Марка вирахували і піддали дисциплінарному покаранню, проте він прославився.

Популярність проекту і той факт, що Марк створив його за одну ніч, та ще й на п'яну голову, привертає до нього увагу з боку близнюків Камерона і Тайлера Уінклвоссів. Вони намагаються створити внутрішньоуніверситетську соціальну мережу і запрошують Цукерберга на роботу в якості програміста.

Цукерберг погоджується, однак ідея братів послужила поштовхом до думки про те, що потрібно створити зовсім не елітну, а всеосяжну студентську мережу, в якій учасники могли б заносити найрізноманітнішу інформацію про себе, спілкуватися і так далі. Називатися ця мережа буде The FaceBook. Марк вмовляє свого близького друга Едуардо Саверіна (Ендрю Гарфілд) вкласти у розробку проекту трохи грошей і стати фінансовим директором, після чого починає розробку. Братів Уінклвосс Цукерберг при цьому водить за носа, годуючи їх самими обіцянками. Так почався Facebook!

Попереду у Цукерберга - переїзд до Кремнієвої долини, цинічне зрадництво єдиного друга з метою розвитку мережі віртуальних друзів і самотній фінал: він відправляє запит на дружбу до своєї колишньої дівчини і без кінця оновлює сторінку в марному очікуванні відповіді...

Рецензія
Всупереч поширеній думці про те, що Цукерберг в картині вийшов персонажем мало не негативним - злобним, мстивим і підлим, - це зовсім не так. Ніякої мстивості і тим більше підлості в екранному Маркові помічено не було. Джессі Айзенберг, на мій погляд, чудово зобразив типового нерда - уперто комп'ютерного маніяка, який практично весь вільний час витрачає на реалізацію якихось своїх програмних ідей і якого все навколо хвилює на порядок менше, ніж те, що відбувається на екрані монітора.

Руні Мара в ролі Еріки - сподобалася, хоча з нею у фільмі було буквально дві сцени. Зате перша - розмова Еріки з Марком в кафе - дуже вразила. Але воно й не дивно: Фінчер працював над нею з такою ретельністю, що зняв аж дев'яносто дев'ять дублів, поки не піймав потрібну йому інтонацію.

Братів Уінклвоссів - високих красенів-спортсменів - Фінчер зробив відмінно. Причому з цими персонажами вийшла непроста історія. Фінчер так і не зміг підібрати близнюків-акторів, схожих на Уінклвоссів. Тому він взяв Армі Хаммера, який на них був схожий, і Джоша Пінс, який був схожий просто за статурою. У процесі зйомок Хаммер по черзі відігравав роль за одного і іншого брата, і при монтажі особа Хаммера було накладено на обох братів. Таким чином, фактично один Хаммер зіграв обидві ці ролі, а Джош Пінс виступив лише як модель для накладення спецефектів.

Брати, до речі, у Хаммера вийшли чудові: і красені, і спортсмени, і симпатяга, але разом з тим - пустушки. Типові такі гарвардські хлопчики з багатої сім'ї, які входять у всі елітні клуби, але Facebook ніколи не зроблять.

Загалом, зрозуміло, що ніколи в житті нічого подібного вони б не реалізували. Бо разом з спортом, клубами, студентськими розвагами і так далі такий проект не підняти. Це треба бути таким пришибленим, як Цукерберг. І у фільмі це досить добре показано.

З головних ролей ще сподобався творець Napster Шон Паркер, зіграний Джастіном Тімберлейком.

Треба сказати, що Тімберлейк і раніше-то на екрані виглядав круто (досить згадати фільм "Альфа Дог"), а тут - ну просто вразив! Тому що у нього вийшов настільки потужний, яскравий і ефектний персонаж, що просто диву даєшся. Не знаю, наскільки це все корелює з реальним Шоном Паркером, який той ще фрукт, але у Тімберлейка в фільмі – реальний авантюрист, який своїм проектом прославився на весь світ, заробив мільйони, отримав судове переслідування, втратив мільйони, але при цьому дійсно розуміє в інтернет-бізнесі і твердо упевнений в тому, що краще зараз відмовитися від мільйона, щоб завтра одержати мільярд.

Що вийшло в сухому залишку? Відмінне кіно, яке бере не стільки різкими поворотами сюжету, яких тут майже немає, скільки високопрофесійним рівнем постановки і відмінною акторською грою. Плюс - мої компліменти кастингу: рідко буває, щоб всі актори настільки класно підходили своїм персонажам. Начебто нічого особливого тут немає - ну так, хлопчина у двадцять шість років деяким чином випадково став наймолодшим мільярдером в світі, тільки й того, - однак цей фільм бере насамперед життєвістю зображуваної історії (і тут неважливо, наскільки вона в деталях збігається з реальністю) і тим, як це поставлено. Цей фільм зовсім не про комп'ютери, соціальні мережі або інтернет. Фільм все про дуже банальне - про людей. Хоча визнаю - людина далека від інтернету навряд чи зможе вловити багато цікавого.

Всі персонажі були "реальні", як і їхні вчинки. Від фільму не тхнуло моралізаторством, тупістю і заштампованністю. Навпаки - не покидало відчуття перегляду документального фільму. І не тому, що на початку нам видають "Фільм побудований на реальних подіях", а тому, що дії не йдуть в розріз зі здоровим глуздом.

Так що Фінчеру - честь і слава, за те що зумів зробити настільки шедевральний фільм з такої нудної теми.

Офіційний трейлер "Соціальна мережа" (The Social Network):


Якщо шукаєте, де скачати фільм  "Соціальна мережа" (The Social Network) з професійним українським перекладом і озвученням, то для ознайомлення ви можете завантажити його на торрент-трекері hurtom.com.

4 comments:

  1. Цікаво було почитати рецензію. Про шедевральний фільм з нудної теми - в яблучко! І нагороди на "Золотому глобусі" цілком заслужені. Цікаво, чи візьме щось на Оскарі.

    ReplyDelete
  2. На разі, The Social Network має 8 номінацій на Оскар, в тому числі на "Найкращий фільм". Я думаю, що хоча б один Оскар візьме точно. Хоча думку журі передбачити нелегко.

    ReplyDelete
  3. Переглянув The Social Network обіймаючи екран. Та більше цікавили суто події, чи є в сюжеті доля правди. І можу сказати що в загальному картина чудова та з кінцівкою що обіцяє продовження історії. Та чи буде продовження таким насиченим.

    ReplyDelete
  4. люблю такі класні, життєві фільми на реальних подіях.

    ReplyDelete