Monday, December 6, 2010

Плагіат та перевірка текстів і зображень на унікальність

Плагіат - основа кожної літератури, за винятком самої першої,
про яку, втім, нічого не відомо.
Жюль Жирарден

Що таке плагіат?

Плагіат - це умисне привласнення авторства чужого твору науки або мистецтва чи винаходу. Плагіат може бути порушенням авторсько-правового законодавства і патентного законодавства і в якості цього може спричинити за собою юридичну відповідальність.

Плагіат - це не те що ви вкрали, а те що ви не зуміли привласнити.
інтнернет народна мудрість
Найбільш часто плагіат виражається у публікації під своїм ім'ям чужого твору або ідей, а також у запозиченні фрагментів чужих творів без зазначення джерела запозичення.

Різниця плагіату і піратства

плагіатОбов'язкова ознака плагіату - це присвоєння авторства. А от неправомірне використання, опублікування, копіювання творів, що охороняються авторським правом, саме по собі не є плагіатом, а іншим видом порушення авторського права - піратством.

Піратство стає плагіатом при неправомірному використанні результатів інтелектуальної праці і присвоєнні авторства.

В цифрову епоху піратство набуло вкрай великих масштабів. Інтернет став зручним середовищем для використання плодів чужої праці. І тема боротьби із піратством – дуже широка, їй можна присвятити цілий великий сайт, наша сьогоднішня стаття більш конкретна – це огляд Інтернет сервісів для аналізу текстів та зображень на унікальність.

У студентів та викладачів, власників сайтів та копірайтерів виникає необхідність перевірити, чи є унікальними дисертації, дипломи, курсові роботи, реферати, тексти на певному сайті і т.д. Для перевірки тексту або сайту на унікальність у мережі Інтернет існує ряд сервісів. Нижче наводиться список найкращих сервісів, де в мережі Інтернет можна перевірити текст на плагіат.

Інтернет - сервіси для пошуку плагіату


Без плагіату рідкісні збіги.
Георгій Александров

З двох однакових фраз, одна - крадена. Або обидві.
Ігор Карпов

CopyScape – найкращий веб-сервіс боротьби з плагіатом

CopyScape.com - чудовий сервіс для перевірки на унікальність матеріалів на будь-якій мові. Незручність полягає в тому, що необхідно вводити адресу сайту, на якому вже повинен бути викладений текст на перевірку. З іншого боку, при покупці сайту, можна визначити, чи є даний сайт сплогом, клоном іншого сайту або ж це унікальний ресурс.

У безкоштовній версії можна скористатися пошуком лише 10 разів. При покупці преміум акаунта є доступ до додаткових можливостей по виявленню дублікатів контенту, клонів сайту та боротьби з плагіатом.

Istio.com – найзручніший сервіс аналізу текстів

Є зручним для використання копірайтерам і тим, хто замовляє їх статті. За результатами аналізу можна переглядати довжину тексту, найбільш часто вживані слова (ключовики для просування) та інші корисні параметри. Додатковою функцією аналізатора є перевірка тексту на унікальність. При вствці скопійованої із мережі статті, Istio покаже список сайтів, на яких можна знайти подібний контент.

Google

Перевірити текст на унікальність можна просто в будь-якій пошуковій системі. Найкраще підійде Google. Для цього копіюємо потрібну частину тексту і вставляємо його в поле пошуку в подвійних лапках. Зразок: “ваш текст для перевірки на плагіат”. І отримуємо список сайтів, де зустрічається точний збіг із цим текстом.

Яндекс і Мету в цьому випадку я не рекомендую, бо в індексі цих пошукових систем значно менше сторінок. Крім цього, гугл є універсальним щодо мов.

Антиплагіат – найкращий друг викладача і вчителя


AntiPlagiat.ru - Пропонує послуги з перевірки текстових документів на наявність запозичень із загальнодоступних джерел мережі. Сервіс Антиплагіат використовує унікальні в своєму роді алгоритми, створені російськими науковцями.

Антиплагіат можна використовувати для фільтрації робіт студентів-двієчників, що скачують з Інтернету реферати, курсові та дипломи. Але цей сервіс не завжди виправдовує довіру SEO фахівців, що бажають перевірити текст статті, замовленої у копірайтера.

AntiPlagiat.ru шукає плагіат, не тільки по своїх алгоритмах, але і по своєму індексу, і як наслідок більше половини неунікальних текстів він не знаходить. Але він дійсно хороший для перевірки скопійованих з інтернету рефератів (для чого і був створений), та не для вебмайстра, що купує статті і не для копірайтера, що робить їх рерайт.

Перевірити реферат на плагіат можна за наступною адресою:
http://www.antiplagiat.ru/QuickCheck.aspx

Рерайт і плагіат


плагіат
Правда, зроблю невелику примі точку: тексти аналізуються на плагіат з точки зору робота. Тобто, якщо зробити рерайт статті (переписати її так, щоб зміст не змінився, а лише форма), то данні сервіси покажуть, що стаття унікальна. Для цього вони і в першу чергу призначені, щоб перевіряти матеріали для публікації на свій сайт. Але, з точки зору людини, плагіат залишиться плагіатом.

Не грайтеся із чорним сео


Автор плагіату намагався внести в текст щось своє, і це сильно зашкодило оригіналу. 
Валентин Доміль

Ще одна порада тим, хто замовляє тексти для своїх сайтів. Деякі недобросовісні копірайтери можуть видавати за свою статтю, вкрадений текст, в якому в більшості слів одна буква заміняється з кириличної на латинську. Ви не помічаєте різниці в написанні слів «сайт» та «сaйт»? А вона є. І в першому випадку виділена буква «а» українська, в другому – англійська. Текст, що зіпсований таким способом буде видаватися сервісами для пошуку плагіату, як унікальний. Але насправді він принесе тільки шкоду вашому сайту. Пошукові системи (особливо Яндекс) аналізують якість сторінки не тільки виходячи з унікальності тексту, густини ключових слів і т.д. Дуже важливим фактором є відсутність граматичних помилок. І якщо позамінювати де-не-де кириличні букви на латиницю, то це, звичайно, зробить текст унікальним, але з точки зору машини – з великою кількістю граматичних помилок. Особливо великої шкоди принесе таке «хірургічне втручання» в ключові слова, які важливі для пошуку. В результаті вищеописаних дій ваші сторінки будуть ранжуватися у видачі Goolge нижче, а в Яндекс скоріше за все застосує АГС-17 і в результаті в індексі буде лише кілька сторінок. Тому, перевіряйте тексти на орфографію у Ворді, або інших програмах. Не дозвольте вас надурити і самі не грайтеся із чорним сео.

TinEye.com – пошук вкрадених зображень

Пошукова систему зображень TinEye.com - вірний помічник фотографів, ілюстраторів, дизайнерів та всіх хто вивішує свій графічний контент в мережі.

Про алгоритм роботи TinEye можна почитати у моїй статті про пошукову систему зображень.

При роботі із сервісом, ви просто вказуєте адресу зображення в інтернеті, або завантажуєте файл і TinEye знаходить точні і змінені копії зображень, у тому числі ті, які були обрізані, скориговані за кольором, змінені за розміром або нахилені, доповнені новими об’єктами і т.д.

Приємної роботи, надіюсь цей огляд стане корисним вам.

7 comments:

  1. А якщо в двох різних людей одночасно виникли однакові ідеї-тут хто плагиат а хто так просто не визначиш

    ReplyDelete
  2. 2 Андрій

    Тоді актуальною стає народна мудрість: "Плагіат - це не те що вкрали, а те що не зуміли привласнити".

    Тут "привласнити" вжито в значенні офіційно оформити законне право на власність.

    ReplyDelete
  3. Дякую за дуже цікавий та повчальний матеріал. Цікаво було проаналізувати власний блог...

    ReplyDelete
  4. КопірайтерApril 26, 2011 at 11:54 AM

    до речі, на латині слово «плагіат» означає «викрадення».

    ReplyDelete
  5. Кравченко А.М.April 26, 2011 at 1:59 PM

    Дякую, тепер якщо аналізуєш якусь наукову роботу, то вже легко зробити перевірку дисертації на плагіат.

    ReplyDelete
  6. Острозька АкадеміяApril 26, 2011 at 4:47 PM

    Така перевірка тексту на плагіат досить умовна. Можливо, хтось спочатку публікував текст на паперових носіях, потім пірат вкрав його - помістив на свій сайт. І хто першим виклав в інтернет - той виходить правовласником з точки зору пошукової системи?

    ReplyDelete
  7. CopyScape - крутий сервіс, користуюся ним при рерайті текстів для інтернет-магазину.

    ReplyDelete