Saturday, October 17, 2009

Нова пошукова система зображень TinEye

Канадська компанія Idee Inc. тестує пошукову систему зображень TinEye, яка обіцяє стати вірним помічником фотографів, ілюстраторів, дизайнерів та всіх правовласників, що боряться з порушеннями копірайту і крадіжкою своєї "власності".

Можливості пошуковика вражають: він розпізнає зображення будь-якої складності, при чому шукає навіть на сторінках соціальних мереж (хоча я перевіряв для пошуку фейків на Вконтакті.ру - не діє).

Навряд чи TinEye буде існувати, як окремий проект і, швидше за все, буде куплений кимось з великих гравців пошукового ринку.

З огляду на схильність Google купувати різні цікаві та перспективні проекти (youtube ($1,65 млд), wiki, reCAPTCHA, FeedBurner ($100 млн), On2 ($106.5 млн), DoubleClick ($3,1 млд), Writely.com, Begun ($140 млн)), можна передбачити, що це буде саме він.

Як працює TinEye?
При завантаженні зображення, що підлягає пошуку, TinEye створює унікальний і компактний цифровий опис, наче його "відбитків пальців", а потім порівнює ці відбитки з іншими зображеннями в індексі, щоб отримати результати. З TinEye можна знайти, навіть частковий збіг в зображенні.

Є багато застосувань пошукової системи TinEye, деякі з них:
  1. Взнати оригінал зображення, або одержати більш докладну інформацію про нього;
  2. Відслідковувати появу певного зображення онлайн;
  3. Знайти версію зображення з більш високою роздільною здатністю;
  4. Пошук веб-сторінок, які використовують зображення, яке ви створили;
  5. Пошук відредагованих зображень.
TinEye знаходить точні і змінені копії зображень, у тому числі ті, які були кадровані (обрізані), скориговані за кольором, змінені за розміром, сильно відредаговані або злегка нахилені.

Мій експеримент з пошуку копій зображень. Я ввів урл зображення герба Нетішина. І ось результат:
Вивелися герби інших міст, які базуються на іспанському щиті :)

Відео-інструкія як шукати зображення

0 comments:

Post a Comment