Monday, October 15, 2012

Як ефективно використовувати QR коди. Практичні поради Віталія Вітюка

В цьому дописі я хочу поділитися з вами добіркою фотографій із прикладами використання QR кодів. Є серед них вдалі приклади, а є абсолютно провальні. Власне цим постом хочу провести певний «лікбез», і наочно показати що є ефективним для маркетингу, а що - ні. Технологія QR вже не є новою і не є чимось екстраординарним. Її було винайдено у Японії, відповідно, у цій та найближчих до неї країнах вже давно практикують використання QR кодів. В Україні ж, традиційно, все що нове «доходить» із значним запізненням. Власне, і QR коди почали освоювати не так давно.

Хто використовує

Матричні коди останнім часом почали ліпити всі, кому не лінь. Точніше, всі хто хоч якось знайомий з цією технологією. Здебільшого, це дизайнери-ентузіасти, які таким чином прагнуть бути в тренді. Також цю технологію включають у візуальні матеріали різноманітні рекламні агентства. І ось із ними якраз все гаразд. Як показує практика, використання QR кодів агентствами відповідає всім правилам і канонам.

Правила ефективного застосування QR кодів

Точніше, це правила використання 2-мірних кодів:
  • Закодовуйте якомога меншу кількість символів. Чим більше символів у коді, тим більша розрядність матриці, відповідно звужується коло пристроїв, які здатні його зчитати (не у всіх смартфонах камера підтримує автофокус).
  • Найкращим варіантом використання є закодовування посилання на сайт, де користувач отримає додаткову інформацію. Сайт обов’язково має бути адаптований для перегляду на мобільних телефонах, а посилання на нього має бути скорочене спеціальним сервісом вкорочування лінків (наприклад bitly.com). Це також дасть змогу вести статистику переходів.
  • Для соціальної взаємодії використовуйте спеціальні сервіси, які роблять це неймовірно легко і красиво (наприклад YouScan.me).
  • Ніколи не кодуйте посилання на стандартну версію сайту оскільки на мобільному телефоні він сприймається не зручно!
  • Для візиток використовуйте посилання на адаптовану веб-сторінку із розширеною версією котактів або спеціальні сервіси, які генерують mobile frendly сторінки профілів CV. (наприклад dooid.me)

А тепер приклади

Почнемо ми із білл-бордів арт-журналу «Кувь». Восени минулого року в Одесі та інших українських містах на білл-бордах було опубліковано серію «арт-бордів» із художніми роботами талановитих українських дизайнерів та ілюстраторів. Поряд із графічною роботою розміщувався QR який вів на профіль автора роботи. Звісно, сторінка не була адаптована для перегляду на мобільному пристрої, що було не особливо приємним. Білл-борд від Кувь
Далі, код від мережі супермаркетів «Таврія В». Код звісно веде на десктопну версію сайту, який до того ж дуже глючно відображається на смартфоні. QR Таврія В Цілковите визнання народом якоїсь технології визначається її використанням екстра-кітчевим і трешевим способом. Ось на таке оголошення я натрапив у Києві. Воно було наклеєне ледь не на кожному стовпі. В коді зашифрована контактна інформація. Повернімося до Одеси. Виявляється, на цьому сіті-лайті присутній QR-код. Але ж місце вони обрали! Отже, із цього прикладу можемо виокремити правило: розміщуйте QR-коди у найзручнішому для сканування місці. Подумайте, де переважно будуть розміщуватись постери. Якщо це сіті-лайт (на зупинці чи на стенді), найкращим місцем буде — трішки вище ніж середина по вертикалі. сіті лайт А ось це приклад правильного розміщення коду, відповідно до правила, яке я вивів у минулому прикладі. Код має оптимальний розмір і розміщений він на тій висоті, з якої дуже зручно сканувати. оптимальне розміщення коду Проте, розробники даного постеру стали на ті ж граблі — закодували лінк на десктопну версію сайту. Виходить, що код там абсолютно без сенсу. Тому що дія користувача не буде мати додаткової цінності для компанії. Сценарій наступний: людина сканує код, відривається незручний, перевантажений графікою сайті, закриває і йде далі, а згодом зовсім забуває про це все. Якщо ж компанія хоче використовувати QR як маркетинговий інструмент, то їй слід підійти до цієї справи креативно. Залучити користувача до інтерактивну, додати елемент гри, запропонувати цікавий контент тощо. Чудово із цим завданням справилась компанія, яка випускає цигарки. Код розміщений на прийнятній висоті, має оптимальні розміри, лінк який закодований веде на адаптовану для перегляду на смартфоні сторінку. Сама механіка інтерактивну дуже цікава і захоплива. Також, що є не мало важливим, на постері присутній заклик до дії. Можна сказати — молодці! Даний приклад отримує 5+ за використання кодів. Знову Київ і знову кітч. Хоча тут дизайнер зробив напівдобру справу — розмістив код досить високо, щоб було зручно зчитати. У коді закодований лінк на вконтактівську групу. Лінк звісно веде на десктопну версію сайту. Але розробникам дуже пощастило: зараз вконтакте і фейсбук вміють визначати мобільні пристрої і відповідно редіректять їх на мобільні версії своїх сайтів. Тож користувач отримує зручну для перегляду сторінку. примітивна реклама Схоже, про мобільні версії сайтів, або хоча б адаптовані для смартфонів landing pages ніхто не чув. А дарма. Це потужний майданчик для комунікації з клієнтами через мобілки. Ось приклад стильного використання коду. Почнемо з того, що сам виробник дуже стильно підійшов до розробки упаковки, йому за це +1.
А от посилання, яке закодоване в коді веде на повну версію сайту. І за це йому -1. Загалом — 0. Саме такий результати будуть отримувати всі, хто допускається цієї ж помилки. Нульовий результат веде до нагромадження скептичних оцінок щодо QR технології. А насправді технологія дуже ємнісна. Але потрібно лише одне — із головою підійти до справи. Ще один приклад коду який веде на десктопну версію сайту. Компанія, яка розмістила у себе на дверях QR-код хотіла показати, що вона в «тємє». А виявилось, що в «недотємє». У девелоперів є таке поняття, як оверінжинірінг, це вирішення простих задач складним методом. Студія інтернет маркетингу Netpeak випустила ось такі чудові сувенірні пакетики. Ми звісно ж розуміємо творчий порив дизайнера до всього прекрасного, але ж не можна нехтувати технологією. Виявляється код на пакетику не можливо відсканувати 95% пристроями. В чому ж річ? Подумайте :-) нетпик
Як виявилось, задля кращої картинки, дизайнер інвертував QR-код, зробивши чорні квадрати білими і навпаки. Інвертовані коди можуть зчитувати лічені програми, та ще їх потрібно окремо шукати та встановлювати. Отож, випливає наступне правило: не інвертуйте та не відзеркалюйте QR коди. Між іншим, обертати коди можна, вони однаково добре скануються при будь якому куті нахилу! О це вже приклад правильного використання коду. Це постер цьогорічного Odessa Camp 2012. Код згенерований сервісом YouScan.me і веде на спеціальну адаптовану сторінку де у користувача є можливість провести соціальну взаємодію із брендом. Ще один приклад правильного використання коду. Це афіша 4SQuest‘у в Одесі. Тут все правильно: оптимальний розмір, у коді зашифрований лінк який веде на адаптовану для смартфонів сторінку, у дизайні присутній заклик до дії, який закликає відсканувати код. І ще один приклад. Цього разу афіша на твіттер-баркем #IFtwevent 2012. Код генерований сервісом вкорочування посилань bitly.com. Окрім вкорочування лінкив, сервіс також генерує QR-коди і рахує статистику сканів. Дуже зручно! А це QR код, який розміщений на зразках керамічної плитки. Насправді, щось в цьому прикладі не те. Ну наче все гаразд по всіх параметрах, і посилання веде на адаптовану сторінку. Але ж контент абсолютно непотрібний. Сторінка дулює зображення відповідної плитки. По суті, користувач отримує те саме, що бачить у реальності лише на екрані мобільного. Хоча, завжди є можливість збереження стрінки у закладки, щоб через деякий час повернутися і ще раз глянути. Маю трохи інсайдерської інформації про проект, які наразі в стані розробки. В Одесі на певних будинках планують розміщувати таблички із QR-кодом, який вестиме на спеціальну сторінку, де буде розповідатись історія конкретного будинку. На фото — прототип такої таблички. Чудовий проект! Сподіваюсь, хлопці все зроблять правильно! :)

QR-код на дивних місцях

QR-коди звично розміщувати на різноманітній поліграфії, постерах, флаєрах. Але ж цим не обмежується фантазія! Коди можна розміщувати будь де! Сьогодні хочу показати ще кілька цікавих прикладів. На футболці. Автор цієї футболки вирішив креативно підійти до справи, а саме імплементувати примітивне зображення. На коді чітко проглядається силует івано-франківської ратуші, а сам код, веде на сайт із віртуальними турами по Івано-Франківську. QR на бананах! Ура! :) Шкода лише, що відсканувати цей код мені не вдалося :( Сам код досить маленький а камера мого телефону не підтримує автофокус. QR code on banana А це Арт-проект «QRtina» від дизайн-студії Psyho. Досить дивний проект але головне що не кітчевий і цікавий. «Мона Лиза» QRtina А ось ще один цікавий спосіб використання матричного коду. На Яндекс Конференції в Одесі, на кожному столі був розміщений куб із 2-ма нанесеними QR-кодами. Перший код відповідав за позитивні емоції слухача доповіді, другий – за негативні. Таким чином слухач в режимі реального часу міг оцінювати ту чи іншу доповідь на конференції. Щось схоже є у програмі «Шустер Live» де глядачі у залі тиснуть зелену чи червону кнопку, висловлюючи тим самим свої емоції щодо виступу того чи іншого політика.

QR-hand-made

І на останок, хочу поділитися своїм досвідом виготовлення трафарету QR-коду.
Я заздалегідь підготувався, розробив код у графічному редакторі, вніс спеціальні зміни, щоб було зручніше вирізати. Обрав потрібний картон, роздрукував макет на листку, приклеїв до картону і почав вирізати офісним ножем. Скажу, що ця справа дуже важка і клопітка. Постійно був ризик розриву важливих перетинок, які тримали квадратики що «зависали у повітрі». Зрештою, завдяки титанічним зусиллям мені все ж таки вдалося його вирізати! На хвилях радості я поспішав перевірити дієздатність такого трафарету. Придбав фарбу, обрав місце і разом із колегами почали бомбити чистий асфальт одеських вулиць. Але результат мене сильно розчарував :( Краї коду були розмазані та й розмір трафарету був надто маленьким. Перший досвід був невдалим, але дуже цінним. Наступного разу має вийти чудово! :) Ну ось власне і все що я хотів показати вам у цьому дописі. Сподіваюсь він був корисним.

via блог Віталія Вітюка.

1 comment: