Monday, November 7, 2011

Реєструйте домени, які не захопить Беркут. Досвід з ProstoPrint

Всі пам’ятають гучний політичний скандал з компанією ProstoPrint, яка друкувала футболки з оригінальними подяками жителям Донбасу. Бізнес їхній знищили, все обладнання конфіскували, але залишився сайт, який декому муляє очі. Я регулярно слідкую за перебігом всіх подій навколо ProstoPrint на фейсбук сторінці його директора - Дениса Олейнікова. Сьогоднішня новина вбила наповал. Ось цитую Дениса:

«Я навряд чи зміг би таке вигадати, навіть якби сильно-пресильно захотів.

На жаль, все, що мені залишається сьогодні - сміятися крізь сльози за свою країну, де ТАКІ правоохоронці, ТАКІ політики та ТАКІ люди, які їх терплять.

УБОЗ для "мочки" ПростоПрінта підключив до справи районні перевіряючі структури. Вони інтернетів не читають, про те, що ми поїхали за кордон не знають, але команду "фас" з... Адміністрації Президента відпрацьовувати повинні.

У п'ятницю вдень дзвінок колишньому господареві нашого офісу:

- Алло, це такий-то?
- Так.
- Податкова міліція Дарницького району, майор сякий-то. Тут до нас сигнал надійшов, що у вас незаконна підприємницька діяльність?
- Яка діяльність?
- Ну (насилу підбираючи слова), у вас там ПростоПрінт був ...
- Був. Це мої орендарі, у них конфіскували обладнання та документи, бізнесу більше немає, і немає ніякої діяльності. Приміщення пустує, хочете - приїдьте подивіться.
- ТАК, АЛЕ У НИХ САЙТ ЗНОВУ ПРАЦЮЄ! У ВАС НАПЕВНО ЇХ СЕРВЕР ДЕСЬ В ПІДВАЛІ ЗАЛИШИВСЯ!

Ось. А ви говорите - домени та IP-адресація. В Україні сервери тепер тільки за пропискою працюють :-)»
Досвід з ProstoPrint показує чому домени ua гірші, ніж com

А тепер давайте подивимося на все це з технічної сторони. Якби домен в ProstoPrint був UA чи COM.UA, а не COM, то його одразу б заблокували, незалежно від місцезнаходження сервера. Ви скажете, що можна було б зареєструвати новий домен в іншій зоні. Але це були б величезні втрати, оскільки всі лінки йшли б саме на старий сайт. І, загалом, зміна домена – це болісна процедура, хоча до балю ПростоПрінту не звикати…

2 comments:

  1. Тобто можна поки що не боятися що хтось прийде із мене збирати податки

    ReplyDelete
  2. "На жаль, все, що мені залишається сьогодні - сміятися крізь сльози за свою країну, де ТАКІ правоохоронці, ТАКІ політики та ТАКІ люди, які їх терплять."

    нажаль ми виснажені то такої степені, що навіть сміху крізь сльози немає, залишилось бездумне спостереження (((

    ReplyDelete