Monday, March 21, 2011

Український вірусний маркетинг в Канаді



Дане вірусне відео - це канадська реклама нового Нісана. Вірусного ефекту рекламодавці досягли – за короткий час відео переглянуло майже 8 000 чоловік, крім того - це не діти з соціальних мереж, а потенційні покупці – чоловіки від 25 до 54 років.

Крім того, на появу вірусного відео відреагували не тільки канадські, а й українські сайти. І про нього я дізнався з Історичної Правди.

В цьому відео обігрується назва авто "жюк" і слово "юк". "А я думав, що "ж" не читається", - з виглядом повного дурня говорить герой, який до цього випромінював ентузіазм щодо додаткового простору салону, де можна розмістити зайву тарілку з варениками.

Більш, як мільйон громадян Канади ідентифікують себе як українці. Вони вже давно не ототожнюють себе з країною, з якої кількадесят років тому емігрували їхні прадіди. Проте вони знають, що вони не тільки канадці, а ще й "юкі" (ukies) - це свого роду самоназва.

Цільова аудиторія – з точки зору походження не тільки українська діаспора. Оскільки, кожен канадець знає, або має друзів-юків.

Це вірусне відео може неприємно вразити патріотів та націоналістів через шароварщину: ковбаса, вареники, гопак і щей російська косоворотка :)

"Нема нічого страшного, - коментує цей ролик українець, який уже 10 років мешкає в Канаді. - Діаспоряни реагують на нього доброзичливо, як на гумор. А з іншого боку "щось наше!". Бо ковбаса, яку їсть водій, на заході Канади вважається чимось дуже українським".

За словами діаспорянина, для багатьох канадських юкі українство - це їхня громада; а громада - це народні танці + ковбаса/голубці/вареники/інша їжа: "Вже вишиванки та релігійні обряди є значно менш важливим. А якась там заморська Україна з її проблемами для них по барабану".

Завдяки канадським рекламникам, ми можемо спостерігати еволюцію історичної пам'яті за кілька десятків років - як українці перетворюються в канадців, однак залишаються юкі, хоча б на гастрономічно-музичному рівні.

"Але, звісно, є й патріотичні організації, і українські студії при університетах тощо, - коментує відео канадець. - І там якраз збираються діаспоряни, яким справді Україна цікава".

3 comments:

  1. цікава інформація... як не крути, навіть там за океаном уже сторіччя українці не забувають своє коріння... а наші реалії говорять про те, що в Україні винищується національна самосвідомість...

    ReplyDelete
  2. І вони там навіть при владі є

    ReplyDelete
  3. Так, за статистикою 20% членів уряду Канади має українське походження.

    ReplyDelete