Thursday, March 31, 2011

Вбий в собі «совок»

викинь совок з свідомості

Присвячується світлій пам’яті І.А. Геля

Чого дурні – бо бідні, чого бідні – бо дурні… Українці продовжують не жити, а виживати. І часто в своїх невдачах винні ми самі. Легко плакати і звинувачувати в своїх бідах всіх, починаючи від президента і закінчуючи сусідом, який... просто вам не подобається :)

Значно важче чогось досягти. Особливо, в нашій країні, де надзвичайно багато обставин виступають проти тебе. Всьому є об’єктивні причини, якщо ми побачимо їх, то може зможемо знайти хоч якісь шляхи виходу.

Читаючи на Українській Правді блоґ Володимира Цибулько, я натрапив на цікаве інтерв’ю Івана Андрійовича Геля для "України Молодої", де знайшов багато причин «чого ми так зараз живемо» і чому все так повільно міняється, або міняється на гірше. Далі буду цитувати:
«Нинішня ситуація в Україні породжена не останніми п'ятьма роками і навіть не останніми 20 роками. Вона коріниться у подіях останніх 50-70 років. Свого часу товариства «Просвіта», «Пласт» і «Сокіл» та греко-католицька церква створили сплав віри і внутрішнього поклику, виховавши покоління 30-х та 40-х. У повоєнний період не було часу на розбещування. А вже потім прагматизм, у гіршому розумінні цього слова, робив так, що все перетворювалося на духовний секонд-хенд. І КДБ, і посмикування простої державної системи настільки залякували, роблячи людей, м'яко кажучи, гнучкими, що годі й казати. В одному товаристві він був патріот і ніби не лицемірив, говорячи про якісь цінності, а паралельно він був слухняним комсомольцем, готовий здати тих людей, перетворившись на щось жалюгідне. Це творило суспільство подвійної моралі, роздвоєності душі. Це призвело до того, що покоління моєї доньки, та й вона сама, попри те, що шляхетна, віруюча і порядна, – «совок». І я якоюсь мірою «совок».

Наведу невеличкий приклад: колись ми з мамою сапали буряки у колгоспі, і десь я там лишив бур'ян. Мати мені каже, чого ж то я так. Я їй пояснив: кому то треба, це ж «колгоспне»! А мати мені повіла: «Нє, сину, де б ти не працював, на панщині, в колгоспі чи в себе, – все маєш однаково сумлінно працювати. Бо це Боже».

То було покоління глибокої віри і послідовної порядності. А потім уже сталися фатальні зімни: мовляв, якщо не вкрав на заводі – дурень. Бо ж у моралі внутрішньої вседозволеності можна робити все, що завгодно.

Із подібною мораллю ми увійшли у події кінця 1980-х років…»
Від себе продовжу, що це все мучить нас і до нині, ми ліниві і часто «на роботі відпочиваємо, а після роботи - працюємо». Так українці – ліниві. Або як в Файній Юкрайні: «хоч закордоном, але працьовиті». Це вам каже людина, яка жила в США. Там я дійсно побачив, що таке робота і яка ціна грошей. Тобі платять, платять добре, але робити треба старанно, відповідально і багато, дуже багато.

ІТ-совки

Часто ми залишаємося совками навіть на найсучасніших професіях. Це те, коли дизайнер псує цікаву ідею маленькими недопрацюваннями, мовляв «я не Лєбєдєв і заробляю не так як Лєбєдєв, щоб слідкувати за кожним пікселем». І ніколи не будеш мати й десятої частини Тьоминого заробітку, якщо не полюбиш кожен піксель в своїй роботі.

Ще приклад, коли оптимізатор забуває прописати Meta Description для важливих сторінок. «А навіщо? Google їх не враховує при ранжувані, а мені платять гроші за позиції, а не куплений товар…» - скаже сеошнік. А те, що в описі під лінком на сайт Google буде парсити якусь кашу, то фігня. І те, що CTR такої позиції буде низьким і ніхто не зайде, і не купить товар, то теж гореоптимізатора не цікавить.

Так само верстальник може сказати, що мультибраузерність – не обов’язкова, а валідність – взагалі нікому не потрібна.

Які можна зробити висновки?

«Совок» - це духовно-моральний рак {гангрена/катаракта/ще щось страшне}, що не дає більшості з нас повноцінно розвиватися в професійному плані, розкрити ввесь свій потенціал і, зрештою, досягти успіху та жити нормально. Виріжте з себе дух «совка». Вбийте цього вампіра. А відповідальність, прискіпливість, скрупульозність і настирливість будуть вам замість осикових кілків, часнику та срібних куль :)

Всім моїм читачам бажаю успіху, визнання і грошей ;)

P.S. Всі збіги з реальними історіями з життя, а також з прототипами в описі – це лише збіги :)

7 comments:

  1. висновок: слід провести екзорцизм,щоб ізгнати дух совка :)

    ReplyDelete
  2. Чудова стаття і я залюбки її прочитала від початку до кінця. :)
    Нажаль відчуття дії "совка" дуже гостре. Особливо, коли метушишся у великому місті, то побачити і відчути це на собі набагато легше :)

    Вражає, що навіть один мій друг, молодий хлопець, вважає себе тим, хто живе в ссср :-D я просто в ШОЦІ(тут мої величезні очі)! І коли він чує слово "совок", він дуже злиться, бо це неправильне слово, як всі могли таке придумати.
    І щось довести цій людині неможливо і іншим я думаю, також!
    Просто треба не бути такими, як вони.
    Треб бути самими собою, сучасними людьми, сучасними українцями, європейцями.

    P.S. дякую за побажання! Навзаєм! :)

    ReplyDelete
  3. Важко буде позбутися того, що проростало роками! І лінивість не дасть це зробити швидко і правильно.

    ReplyDelete
  4. Ну надіюся моя стаття хоч трішки когось змотивує і зробить на краплинку кращим ;)

    ReplyDelete
  5. зате, коли людина у нас досягає успіху, оточення заздрить її і водночас поважає, а в Америці коли досягнув чогось, оточення сприймає це як звичайне явище. До того ж, щоб чогось досягти в Україні треба заробити набагато менше, ніж в інших країнах і водночас напрацюватись в рази більше

    ReplyDelete
  6. Актуальна стаття, автору респект.."Совок" - це дісно психілогічна модель-паразит на тілі потенційного успіху будь-якої людини, виникнення якої обумовлено знищенням духовних підвалин суспільства..США, які будувались на засадах свободи совісті та віросповідання, стали феноменом у світовій історії, досягнувши за 200 років світового лідерства..ця країна розбудовувалася прибічниками Реформації, які втікли з Європи від переслідування католицькою інквізицією за океан..І там переважна більшість із них розуміла, що потрібно робити навіть не як для себе, а як для Господа...найкраще, як тільки це можливо..

    ReplyDelete
  7. Усім дякую за коментарі, цікаво почути різні думки. Але не думаю, що, протиставляючи совку Америку, варто канонізувати її (спосіб життя, менталітет, світогляд).

    Чого тільки коштують одностатеві шлюби і висвячення геїв на священників. Це деградація!

    Я за те, щоб брати лише позитивне.

    ReplyDelete