Tuesday, February 1, 2011

Послідовники Wikileaks з'явилися в Тернополі

forum.te.ua - Wikileaks в Україні

Як стало відомо, на сайті популярного регіонального тернопільського форуму forum.te.ua було опубліковано базу даних з іменами та адресами людей, які нібито брали гроші за голосування на останніх президентських виборах в Україні. Таким чином Форум Файного Міста став українським Wikileaks.

Дана база даних - це електронна таблиця в Excel, в яку внесені детальні відомості про людей (імена, адреси проживання, номери телефонів). Крім того, у кожному рядку значиться прізвище тієї людини, яка переконала виборця продати свій голос. Така собі партнерська програма по принципу мережевого маркетингу :)

Автори опублікованого посту заявляють, що цей файл є списком людей, які продали свій голос на виборах Президента України рік тому і проголосували за В. Януковича. Як зазначають у коментарях деякі учасники спільноти forum.te.ua, вони також знайшли свої імена в списку, хоча, насправді, голосували за іншого кандидата. Одночасно вони заявляють, що їм пропонували гроші - тому, очевидно, їх імена могли бути вписані в цілях збільшення виплат "вербувальникам".

Всього в базі близько 14 тисяч рядків. Біля деяких з них навіть є коментарі, наприклад: “думав, що дадуть після першого туру”, “голова 23 дільниці, голосує на ній же”.

Проте, в атрибутах файлу бази вказана дата створення 28 вересня 2006. Тому судити про те, чи є він дійсним, поки що важко. Хоча, з іншого боку, за допомогою спеціальних утиліт можна легко змінити дату будь-якого файлу. Наприклад, за допомогою програми Attribute Change.

Attribute Changer - програма для зміни властивостей файлів і папок, включаючи файлові атрибути, дату і час: створення, зміни та доступу, а також атрибут стиснення на NTFS. Програма Attribute Changer є розширенням Провідника. Вона легко інтегрується в оболонку операційних систем Windows.

Сьогодні, база даних політичних рекрутів-найманців була видалена з Форуму Файного Міста. Офіційна причина: через оприлюднення конфіденційної інформації або скарги людей які побачили себе у списках. Неофіційна: побоювання репресій з боку влади.

Таким чином стало видно, що forum.te.ua - не стане українським Wikileaks. Для цього, як мінімум, потрібен абузостійкий хостинг (bulletproof hosting) та міжнародний домен другого рівня. А так, вся "шкідлива" інформація буде швидко зникати з подібних ресурсів, або подібні ресурси самі швидко зникнуть.

0 comments:

Post a Comment