Monday, December 20, 2010

Анонімайзер Firefox може спричинити конфлікт Mozilla з Google

Співтовариство Mozilla знову повідомляє про своє бачення анонімності користувачів в Мережі. Цілком можливо, що на початку 2011 року Firefox отримає кнопку «не відслідковувати». У всякому разі, так стверджує Гарі Ковакс, виконавчий директор Mozilla Corporation. Він стверджує також, що абсолютно згоден із багатьма користувачами, які вважають за необхідне тримати «сліди перебування» в Мережі під контролем.

В даний час співтовариство Mozilla стурбоване також методами онлайнових рекламних агентств і мереж, які правдами і неправдами намагаються отримати будь-яку інформацію про користувача, з тим, щоб надати рекламу, яка максимально відповідає інтересам більшості користувачів. Зрозуміло, в результаті подібних дій компанії отримують більше клієнтів, але взагалі кажучи, такі методи вже знаходяться на межі - ще трохи і все це можна буде назвати крадіжкою інформації.

Найгірше те, що користувач не може самостійно контролювати свої «сліди» в Інтернеті - поняття «анонімність в Інтернеті» стає все більш ефемерним.

Цікаво, що корпорація Microsoft вже додала функцію анонімності в нову версію свого браузера, так що тепер, за бажанням, можна приховати свої дії в Мережі від надмірно цікавих скриптів, встановлених на різних сайтах рекламниками.

Корпорація Google взагалі вважає, що перш, ніж створювати щось на зразок кнопки «не відслідковувати», необхідно визначити список дозволених дій, які може виконувати скрипт, що відслідковує дії користувача в Мережі.

Ковакс вважає, що подібні з'ясування можуть затягнутися на довгий час, тому простіше надати функцію анонімності тим користувачам, які її потребують. У принципі, Google можна зрозуміти - адже ця компанія є власником найбільшої мережі контекстної реклами (AdSense), яка теж вміє «стежити» за користувачами, з тим, щоб надати максимально релевантну інформацію в рекламних блоках.

Керівник Mozilla Corp. все-таки вважає, що надання якої б там не було інформації користувачеві, тим більше, якщо мова йде про рекламу, не повинно бути наслідком відстеження дій користувача в Мережі.

До речі, Ковакс зробив цікаву заяву. Справа в тому, що команда Mozilla не вважає Chrome повністю відкритим браузером. «Навряд чи Google буде працювати на шкоду своїм інтересам і, приміром, зовсім перестане відстежувати дії користувачів в мережі. Chrome в першу чергу створений для досягнення певних бізнес-цілей », - стверджує Гарі Ковакс.

0 comments:

Post a Comment