Sunday, December 5, 2010

Німецькі правозахисники подали в суд на Facebook

Федеральний союз захисту прав споживачів Німеччини (Verbraucherzentrale Bundesverband, vzbv) подав позов до земельного суду Берліна проти американської соціальної мережі Facebook. Причиною подачі позову стало те, що компанія проігнорувала попередження vzbv з закликом привести свої сервіси у відповідність зі стандартами ЄС у питанні захисту персональних даних.

На думку позивачів, деякі пункти загальних умов укладання угоди з користувачем соціальної мережі і умови захисту персональних даних, суперечать діючим у країні стандартам захисту прав споживачів, повідомляє портал Spiegel Online.

Найбільше занепокоєння у членів проекту vzbv «Права споживачів у цифровому світі» викликає сервіс «пошуку друзів» на Facebook. Як відомо, ця функція спонукає користувачів допустити мережу до всієї своєї особистої бази даних. Зокрема, мова йде про те, що за допомогою зазначеного сервісу Facebook отримує адреси і тих, хто членом спільноти не є і відправляє їм листи із закликом зареєструватися в мережі.

Також в союзі розкритикували практику Facebook надання доступу третім сторонам не тільки до профілів одного користувачі, але і всіх його друзів. Зокрема, той, хто грає в гру на Facebook, повинен знати, що додаток збирає не тільки його особисту інформацію, а й дані всіх друзів цього користувача, каже керівник проекту Carola Elbrecht.

Негативні відгуки з боку захисників прав споживачів викликає також той факт, що про всі зміни в умовах угоди з користувачем соціальна мережа інформує лише тих, хто є шанувальником так званої сторінки управління сайту Facebook.

Варто відзначити, що vzbv - не єдина німецька організація, яка подала позов до суду на Facebook. Те ж кілька місяців тому зробив і гамбурзький уповноважені із захисту персональний даних Johannes Caspar. На його думку, соціальна мережа використовує особисті дані своїх користувачів «неприпустимими способами».

Усього в соціальній мережі Facebook загерістріровано близько 9300 тисяч повнолітніх німців.

Як повідомлялося, кількість активних українських користувачів Facebook вже більше 900 тис. Всього ж у мережі понад 500 мільйонів зареєстрованих читачів, а понад 250 мільйонів з них користуються сервісом щодня, як заявив засновник і власник Facebook Марк Цукерберг.

0 comments:

Post a Comment